Špaldové rohlíčky

Už je to nějaká doba, co jsem poprvé vyzkoušela tenhle recept ze Skřítčí kuchyně. A zamilovali jsme si ho tak, že nám už ani kupované sladké pečivo nechutná:-)

Vhodnost

  • od 1 roku dle zavedených surovin (já jsem dávala později, přece jenom je tam med)

Suroviny

(na 16 rohlíčků)

  • 600g hladké špaldové mouky
  • 1 zarovnaná čajová lžička himalájské nebo mořské nerafinované soli
  • 20g čerstvého droždí (půl kostky)
  • 1 zarovnaná PL hnědého cukru krystal (nemusí být, já ho dávám na urychlení kvásku) 
  • 200g kozího nebo rostlinného mléka
  • 150g kvalitního medu
  • 100g kokosového nerafinovaného oleje nebo vepřového sádla
  • 2 domácí vejce (zvlášť žloutky-do těsta a bílky-na potření rohlíčků)
  • mák na posypání

Postup

  1. V míse od robotu (pokud nemáte, vemte si větší mísu, kde pak budete těsto hnětat rukama) smíchejte mouku se solí a doprostřed udělejte důlek. Rozdrobte do něj droždí, posypejte cukrem (nemusíte, ale kvásek pak trvá déle) a zalijte troškou mléka. Přikryjte a nechte cca 20min. odpočívat pod čistou, suchou utěrkou, dokud kvásek nevzejde.
  2. Než bude kvásek hotový, dejte si rozpustit tuk (olej nebo sádlo).
  3. Do hotového kvásku přidejte med, rozpuštěný vlažný tuk, zbytek mléka a dva žloutky.
  4. Pomocí robotu vypracujte hladké těsto (nechte hnětat 5-10min.). Pokud robot nemáte, těsto normálně propracuje ruka nejprve v míse a pak na vále.
  5. Mísu s těstem přikryjte čistou, suchou utěrkou a nechte cca 1,5h. kynout (až zdvojnásobí svůj objem).
  6. Mezitím si nachystejte dva plechy a vyložte je pečícím papírem.
  7. Vykynuté těsto si rozdělte na dvě stejné části. Z každé si postupně vyválejte kolečko (cca o průměru 35cm) a rozkrojte jako pizzu na 2×8 trojúhelníků. Každý trojúhelník pak vemte a stočte ho do tvaru rohlíčku (začnete točit od širší části směrem od sebe, mírně tlačte). Pokládejte na plech a konce rohlíčků mírně zatočte dovnitř.
  8. Rohlíčky potřete bílkem (důkladně ze všech stran), posypejte mákem a nechte ještě chvíli kynout (15-30min.).
  9. Rozehřejte si troubu na 200st. a pečte 15min. až budou rohlíčky „dozlatova“.
  10. Nechte vychladnout a můžete se do nich pustit:-)


TIP: Jsou návykové, jak říká moje mamka, tak bacha:-)

Komentáře