Rychlé „rizoto“

Nejedná se o klasické italské risotto, ale rychlou variantu vhodnou pro děti, kdy nemusíte použít máslo, víno ani vývar. Větší kousky masa a brokolice můžete dětem nakrájet až na talíři, podle jejich věku a schopnosti kousat.

Vhodnost

– od 9-ti měsíců, po zavedení všech surovin (bez koření)

Suroviny

(cca 4 porce)

  • 100g rýže (použila jsem basmati, připravuje se rychleji než kulatozrnná)
  • 200ml vody + voda na namáčení rýže
  • 250g kuřecích prsou
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 250g brokolice
  • 100g kukuřice (mražená)
  • 120ml smetany (více než 30% tuku)
  • špetka bazalky (od 9.měsíce)
  • špetka pepře (od 1 roku)
  • sůl (od 1 roku, ale střídmě)

Postup

  1. Nasypte rýži do menšího hrnce, nechte ji alespoň 30minut namočenou ve vodě a pak ji několikrát propláchněte studenou vodou, dokud nezůstane voda čirá.
  2. Propláchnutou rýži zalijte 200ml vody, přiklopte pokličkou a přiveďte k varu. Stáhněte oheň na minimum a nechte rýži pomalu vařit. Až se většina vody vsákne do rýže, odstavte hrnec z plotny a nechte ještě 5 minut dojít. Kvalitní rýži nemusíte nijak dochucovat ani solit.
  3. Mezitím si důkladně opláchněte kuřecí maso, nakrájejte jej na menší kostky. Brokolici omyjte a rozdělte na malé růžičky.
  4. Na větší pánvi rozehřejte olej, přidejte maso a osmahněte jej ze všech stran. Promíchejte s kořením.
  5. Spolu se lžící vody přidejte brokolici a 5 minut duste pod pokličkou. Po pěti minutách přidejte kukuřici a duste ještě asi 5 minut tak, aby byla brokolice měkká, ale neztratila barvu.
  6. Na závěr vše zalijte smetanou, nechte 2 minutky probublat. Plotnu vypněte.
  7. Do pánve vsypte uvařenou rýži a jemně promícháme.

TIP: Dospělým posypte „rizoto“ parmazánem.

Komentáře