Mrkvánky s povidly

Děti je milují. Sotva je dám na stůl, už jsou pryč. Bereme je taky s sebou na výlety, do auta na delší cesty nebo k sousedům na návštěvu. A nejlepší jsou s domácími povidly.

Vhodnost

– od 1 roku dle zavedených surovin a povidel bez cukru

Suroviny

na cca 50-55ks mrkvánků

  • 500g špaldové mouky (typ 630)
  • 250g máslo (změklé, pokrájené na kousky)
  • 250g mrkve (očištěné; v syrovém stavu)
  • 12g (1 balíček) prášku do pečiva bez fosfátů
  • povidla (300-400g sklenička; nejlépe domácí bez přidaného cukru)

Postup

  1. Očištěnou mrkev nakrájejte na čtvrt kolečka a nasekejte ji na jemno v sekáčku. Pak nasekanou mrkev přendejte do užší, vyšší nádoby (pomozte si gumovou stěrkou) a tyčovým mixérem rozmixujte na hladké pyré.

  2. Do větší mísy dejte mouku, smíchejte ji s práškem do pečiva a propracujte se změklým máslem. Nakonec přidejte mrkvové pyré a důkladně vypracujte v těsto.

  3. Těsto dejte do misky, přikryjte ho pokličkou a nechte ho odpočinout na 30-45 minut v lednici.

  4. Předehřejte si troubu na 180 stupňů. Odeberte si vždy část těsta (tak akorát do dlaně), promněte ho v rukou a pomocí válečku ho vyválejte na cca 2-3mm (já k tomu používám dva mikrotenové sáčky-jeden pod těsto a druhý přes; můžete použít i potravinovou fólii). 

  5. Vykrajujte kolečka pomocí formičky na plněné taštičky. Do každého kolečka dejte cca 1 čajovou lžičku povidel a pomocí formičky udělejte mušličku. Pokud se vám těsto lepí na formičku, vysypávejte si ji trochou mouky.

  6. Dávejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte 15-18 min.

    TIP: Nemáte formičky? Vezměte si na pomoc skleničku a vidličku.

Komentáře