Mrkovovo-jablečná buchta s ořechy

Neobsahuje ani trošku cukru a přece chutná sladce. Spolehlivě funguje jako skvělý dezert. Pro lepší stravitelnost používám špaldovou mouku a nepřidávám klasický kypřící prášek do pečiva, ale vinný kámen (neobsahuje lepek ani fosfáty).

Vhodnost (orientační)

  • od 12. měsíce po zavedení všech surovin a jen občas:-)

Suroviny

(pekla jsem v zapékací misce 20x20cm)

  • 150g hladké špaldové mouky (nakupujeme v Lidlu, typ 630)
  • 3 vejce
  • 50ml oleje
  • 100g mrkve
  • 100g hodně zralých jablek
  • 80g ořechů (vlašské nebo pekanové)
  • 6 g vinného kamene
  • 1 ČL jedlé sody
  • 2 ČL skořice
  • 2 ČL perníkového koření
  • máslo na vymazání formy
  • strouhaný kokos na vysypání formy

Postup

  1. Pečící formu si vymažte máslem a vysypejte strouhaným kokosem. Troubu si předehřejte na 170°C.
  2. Nejprve si oloupejte mrkev, jablka a nastrouhejte je najemno.
  3. Nasekejte si oříšky (jemnost odhadněte podle schopnosti dítěte kousat oříšky).
  4. Ve větší míse si našlehejte vejce s olejem. V druhé míse si smíchejte všechny sypké ingredience – špaldovou mouku, vinný kámen, jedlou sodu, skořici a perníkové koření.
  5. Sypkou směs postupně zamíchejte k našlehaným vajíčkům.
  6. Přimíchejte nastrouhanou mrkev, jablka a ořechy.
  7. Těsto rovnoměrně vlijte do formy a pečte v předehřáté troubě přibližně 20-25min.

TIP: Navrch potřete překapávaným jogurtem.

Komentáře