Jak proměnit máslo ve „zlato“

Když jsem se dozvěděla, jak moc je přepuštěné máslo prospěšné pro děti, chtěla jsem ho hned vyzkoušet.  Není to žádná velká věda, máslo přepouštěly už naše babičky. Vyžaduje však čas a pozornost. A věřte mi, že za tu lahodnou oříškovou chuť to stojí. Používáme ho do kaší, na pečení i restování.

Proč máslo přepouštět v ghí?

  • Podporuje trávení a napomáhá vstřebávání vitamínů. Můžete ho používat už od prvních příkrmů.
  • Neobsahuje mléčné bílkoviny. Můžou ho děti, které mají intoleranci kaseinu nebo laktózy.
  • Má trvanlivost až několik měsíců.
  • Je vhodné na smažení, nepřepaluje se.
  • Je bohaté na vitamíny A, D a K

Suroviny

  • kvalitní máslo nebo bio máslo (nejčastěji používáme Madetu)

Vhodnost

– od prvních příkrmů (od 6tého měsíce)

 Jak na to?

  1. Připravte si plátýnko a sklenici, ve které budete ghí skladovat.
  2. Vložte kostku másla do hrnce a na středním ohni ho rozpusťte.
  3. Rozpuštěné máslo přiveďte pomalu k varu. Když začne bublat, stáhněte plotnu na minimum (nebo-li na jedničku).
  4. Teď by mělo jen mírně probublávat a zlátnout. Pěnu, která se začne tvořit, postupně odebírejte lžící. Můžete ji přidat třeba do těsta na buchty;-)
  5. Až bublání utichne, je hotové. Má lehce oříškovou vůni a žlutou barvu. Dávejte si pozor, aby nebylo příliš hnědé.
  6. Lehce vychladlé ghí přeceďte přes plátýnko do předem připravné sklenice.
  7. Nechte vychladnout při pokojové teplotě (ztuhne a změní barvu) a uchovávejte v lednici.

TIP: Při přípravě můžete k máslu přihodit čertvé bylinky.

 

Komentáře